ОЦІНКА ВРОЖАЙНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЇХ ВИРОЩУВАННЯ
Анотація
На необхідність широкого впровадження різних оптимізаційних заходів в межах виробничо-галузевої структури аграрних підприємств вказує ціла низка економічних, екологічних та соціальних викликів. Для більш повної реалізації потенціалу рослинництва та тваринництва необхідно аналізувати рівень продуктивності сільськогосподарських культур та здійснювати періодичне внесення органічних добрив.Мета роботи – порівняння врожайності сільськогосподарських культур за п’ять років (2017-2021 рр.) із середніми значеннями на рівні Харківської області у 2021 р. та пошук шляхів додаткового залучення відходів галузі тваринництва.Для оцінки продуктивності основних сільськогосподарських культур (пшениця озима, кукурудза на зерно, соняшник, соя) проводили порівняння динаміки врожайності по рокам з 2017 по 2021 рр. із середніми значеннями для Харківської області, отриманими у 2021 р. та прораховували обсяги внесення гною на територію робочих ділянок господарства за існуючого поголів’я худоби.Отримані показники врожайності по зерновим культурам в господарстві демонстрували перевищення середніх по області значень у 2021 р на рівні від 13 до 35,7%. Що ж стосується розподілу значень врожайності олійної культури – соняшника, то в порівнянні із середніми по області у 2021 р. перевищення складало 20,2%, а для сої – 10,5%. Найменші рівні врожайності спостерігали у 2017 та 2020 рр., а найвищі у 2018 та2019 рр. Подібна ситуація спостерігалася по усим культурам, але найвищі коливання врожайності спостерігалися для пшениці озимої (від 52 ц/га у 2017 р. до 33 ц/га у 2019 р.), кукурудзи на зерно (від 75 ц/га у 2017 р. до 85 ц/га у 2019 р.) та соняшнику (від 28 ц/га у 2017 до 33 ц/га у 2019 р.). Найнижчі коливання врожайності по рокам були у сої – від 18 ц/га у 2017 до 22 ц/га у 2019 р.Додатково проводили обрахунки виходу свіжого підстилкового гною від утриманої худоби за стійловий період. Визначено, що за існуючої кількості поголів’я на рівні 1000 голів за добового виходу гною на рівні 42 кг існує можливість внесення близько 14700 т гною щорічно, що дозволяє забезпечити 735 га ріллі органічними добривами на рівні 20 т/га, або до 500 га у нормі внесення 30 т/га.
Посилання
2. Altieri M.A., Nicholls C.I. Agroecology and the reconstruction of a post-COVID-19 agriculture. Journal of Peasant Studies. 2020. Vol. 47, № 5, P. 881–898.
3. Бабан Т.О., Кулик А.Д. Економічний потенціал вітчизняного аграрного сектору в умовах війни. Управління розвитком соціальноекономічних систем: зб. матеріалів VІI Міжнар. наук.-практ. конф. Харків: ДБТУ, 2023. С. 69–72.
4. Писаренко В. М., Писаренко П. В. Органічні добрива на захисті родючості ґрунту: монографія. Полтава: Полтавське товариство сільського господарства, 2022. 156 с.
5. Біологічний азот: монографія / В.П. Патика, С.Я. Коць, В.В. Волкогон, О.В. Шерстобоєва, Т.М. Мельничук, А.В. Калініченко, І.В. Гриник; за ред. В.П. Патики. Київ: Світ, 2003. 424 с.
6. Технології поліпшення родючості ґрунту / І. Шувар та ін. Зерно. 2016. № 2. С. 158–163.
7. Федоров М. М., Ходаківська О.В., Корчинська С. Г. Розвиток органічного виробництва. Київ: ННЦ ІАЕ, 2011. 146 с.
8. Barrett C. B. Overcoming global food security challenges through science and solidarity. American Journal of Agriculture Economics, Vol. 103, Issue 4, 2020. 1–26 p.
9. Sánchez A. C., Kamau H. N., Grazioli F., Jones S. K. Financial profitability of diversified farming systems: A global meta-analysis. Ecological Economics. 2022. Volume 201, November, 107595. P. 1–12.
10. Урожайність культур сільськогосподарських за регіонами.xlsx / ДІЯ. Портал відкритих даних: веб-сайт 124. URL: https://data.gov.ua/en/dataset/188450fa-3a63-43b5-a783-503b52b3f847/resource/a4cc75cb- 3a9d-4c97-9cfb-00f3241416be (дата звернення: 14.02.2025).
11. Виробництво сільськогосподарських культур за категоріями господарств у 2021 році / Головне управління статистики у Харківській області: веб-сайт. (дата звернення: 14.02.2025). URL: http://kh.ukrstat. gov.ua/2021ulturzakateg/4319-arkhiv-virobnitstvo-silskogospodarskikh-kultur-za-kategoriyami- gospodarstv-u-2021-rotsi
12. Зінчук М., Бондарчук С., Мерленко І. Електронний посібник з дисципліни «Агрохімія». Луцьк: Луцький національний технічний університет, 2021. 27 с. URL:https://elib.lntu.edu.ua/sites/default/files/elib_uplo ad/%D0%91%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0% D1%80%D1%87%D1%83%D0%BA%202 (дата звернення: 14.02.2025)