ПІДБІР СТОЛОВИХ СОРТІВ ВИНОГРАДУ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ В УМОВАХ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Анотація
В Україні під столовими сортами винограду зайняті порівняно невеликі площі, в межах 15% від загальної площі виноградників, а існуючий районований сортимент за своїми агробіологічними і технологічними показниками не зовсім відповідає вимогам ринку. Для ґрунтово-кліматичних умов Харківської області залишається актуальним питання підбору столових сортів винограду. Метою досліджень було підібрати найбільш врожайні столові сорти винограду пристосовані до ґрунтово-кліматичних умов в Харківської області.Дослідження проводили впродовж 2022-2023 році у СФГ Ревік, що знаходиться у Зміївському районі Харківської області. Об’єктами досліджень стали наступні сорти: Аркадія (контроль), Кишмиш 342, Кодрянка, Талісман Встановлено, що максимальну кількість пагонів забезпечив сорт Кодрянка 35,8 шт./куща, що на 5,8 шт/куща більше порівняно з контролем. Найменшу ж величину аналізованого показника зафіксовано на кущах сорту Талісман 24,5 шт/кущ. Найбільший коефіцієнт плодоношення, як і кількість пагонів отримано для кущів сорту Кодрянка 0,71 шт./пагін, що істотно більше порівняно з іншими сортами. Мінімальне значення отримано для сорту Талісман – 0,39 шт./пагін. Між сортами Аркадія та Кишмиш 342 істотної різниці не відмічено.Доведено, що сорт Кодрянка також мав максимальну кількість грон 25,8 шт./дер, що було значно більше порівняно з іншими сортами. Так, з контрольним сортом різниця склала 5,9 шт./ кущ. Найменшу ж кількість грон відмічено на кущах сорту Талісман 9,4 шт./кущ.У середньому за роки досліджень найбільшу середню масу грона отримано для сорту Талісман – 1083 г, що було істотно більше порівняно з сортами Кишмиш 342 та Кодрянка. Дещо меншу величину аналізованого показника, порівняно з сортом Талісман, мали кущі сорту Аркадія 766 г. Мінімальну ж масу грона відмічено для сорту Кодрянка – 660 г.Підтверджено, що вирощування сорту Кодрянка забезпечує максимальну урожайність – 19,7 т/га.Контрольний сорт Аркадія має істотно більшу урожайність порівняно з сортами Кишмиш 342 та Талісман.Отже, у ґрунтово-кліматичних умовах лівобережного Лісостепу України рекомендуємо вирощувати столові сорти винограду Кодрянка та Аркадія, які забезпечують максимальну урожайність з одиниці площі.
Посилання
2. Єщенко В.О., Копитко П.Г., Опришко В.П., Костогриз П.В. Основи наукових досліджень в агрономії: Підручник. К.: Дія. 2005. 288 с.
3. Ковальова І., Герус Л., Федоренко М., Мулюкіна Н. Перспективні столові сорти та форми винограду. Пропозиція. 2017. № 7-8. С. 176-179.
4. Леус В.В., Шубенко Л.А., Мулєнок Я.О. Вміст цукру та кислоти у ягодах столового винограду залежно від сорту. “Актуальні аспекти розвитку науки і освіти”: IV міжнародна науково-практична конференція науково-педагогічних працівників та молодих науковців, 24-25 жовтня 2024 року., м. Одеса: Одеський державний аграрний університет, 2024. С. 390-392 https://osau.edu.ua/wp-content/uploads/2024/11/ Zbirnyk-materialiv_24-25.10.2024.pdf
5. Петренко А. І., Назаренко М. М. Особливості формування врожайності у столових сортів винограду. Аграрні інновації. 2023. № 18. С. 211-215.
6. Штірбу А., Салівон О. Сортова агротехніка винограду. Садівництво та Овочівництво. Технології та Інновації. 2023. № 3 (36). С. 76-78.
7. Федоренко М.Г. Удосконалення сортименту столового винограду України на основі оцінки рівня прояву господарськоцінних ознак гібридних форм селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» Автореф. дис. … канд. с.-г. наук : 06.01.08. Одеса, 2021. 24 с.