АГРОТЕХНІЧНІ АСПЕКТИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ УРОЖАЮ ГОРОХУ ЯРОГО В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Анотація
Хоча всі бобові культури важливі та необхідні для сівозміни, проте є культура, яку українські аграрії зараз найбільше люблять (після сої, звичайно) – це горох, високобілкова культура. Зараз існує досить широкий спектр сортів гороху вітчизняної та зарубіжної селекції, які краще пристосовані до умов навколишнього середовища і більш продуктивні, ніж сорти, що висівалися 10–15 років тому. Вони стійкіші до осипання квіток, кращого збереження бобів, вилягання посівів, пригнічення бур’янами, значного пошкодження шкідниками та хворобами. Сучасні технології вирощування адаптовані «під нові сорти», на відміну від минулих років. Проведення аналізу структури врожаю важливий метод оцінки розвитку культури. Ключовими елементами структури врожайності гороху є кількість збережених квіток та бобів на рослині, кількість насінин у бобі, маса 1000 насінин.Метою досліджень було вивчення впливу дії інокулянтів та мікоризоутворюючих препаратів, мікродобрив на формування індивідуальної продуктивності гороху посівного Правобережного Лісостепу західного.Методи. Експериментальні дослідження проводили впродовж 2020–2024 рр. в умовах НДЦ «Поділля» Закладу вищої освіти «Подільський державний університет». У досліді вивчали сорти гороху посівного Гамбіт та Есо.Результати. Доведено, значний вплив на формування квіток та їх збереження мали біологічні препарати які вивчалися: Мікофренд, Нітрофікс, Ризоактив Бобові, Найс та Авангард. Застосування лише мікоризоутворюючого препарату та інокулянтів призвело до більшої абортивності квіток на рослинах, та гіршому утворенню бобів на них. Позитивний вплив помічено на дослідних ділянках за комплексного застосування Мікофренду та інокулянта Ризоактив Бобові. На ділянках – абсолютний контроль помічено, значну кількість осипаних квіток, в межах 65,4 до 66,1%. Із застосуванням інокулянтів, мікоризоутворюючого препарату та мікродобрив збереженість бобів варіювала від 80,6–88,4%. За дії препаратів, які вивчалися кількість збережених бобів на рослині становила 5,8–14,5 шт/рослину; показники маси 1000 насінин у сорту гороху Гамбіт була в межах 232,3–248,9 г, у сорту Есо 222,5–239,5 г.Висновки. Найбільш сприятливими умовами для реалізації росту, розвитку та формування елементів структури врожаю гороху посівного було застосування передпосівних біологічних препаратів, фоліарного живлення біодобривами.
Посилання
2. Ткачук О.П., Врадій О.І. Баланс поживних речовин у ґрунті при вирощуванні зернобобових культур. Екологічні науки. 2022. № 2(41). С. 43–47. DOI https:// doi.org/10.32846/2306-9716/2022.eco.2-41.7
3. Мазур В.А. Науково-теоретичне обґрунтування технологічних прийомів вирощування гороху овочевого в умовах Лісостепу правобережного : монографія / Дідур І.М., Мостовенко В.В., Мазур О.В. Вінниця, 2022. 224 с.
4. Khomina V., Lapchynskyi V., Pustova Z., Nebaba K., Plahtiy D. Microbial inoculants as a means of improving soil and crop yields. Scientific Horizons. 2024. Vol. 27. № 10. Рр. 79–90. https://doi.org/10.48077/ scihor10.2024.79
5. Гамаюнова В.В., Єрмолаєв В.М. Урожайність зерна гороху залежно від передпосівної обробки насіння та оптимізації живлення в умовах Південного Степу України. Аграрні інновації. 2024. № 23. С. 228–233. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.23.33
6. Центило Л.В. Функціонування азотфіксувального симбіозу та продуктивність гороху за різних видів і рівнів удобрення. Сільськогосподарська мікробіологія. 2016. № 24. С. 37–42. https://doi. org/10.35868/1997-3004.24.37-42
7. Tulbek M.C., LamY., Wang P., Asavajaru A. Pea: A Sustainable Vegetable Protein Crop. Sustainable Protein Sources. 2017. Р. 145–164. https://doi. org/10.1016/B978-0-12-802778-3.00009-3
8. Кобак С., Колісник С., Сереветник О., Чорна В. Абортивність у сої: причини та шляхи вирішення проблеми. Пропозиція. 2017. № 6. С. 90–94. https:// surl.li/ijqqba
9. Чинчик О. С. Вплив обробки насіння біопрепаратами на показники структури урожаю та урожайність сортів гороху. Збірник наукових праць ПДАТУ. 2016. № 24, ч. 1. С. 222–229.
10. Nebaba K., Khmelianchyshyn Yu., Panasiuk R., Puczel J., Koberniuk O. Influence of biostimulants on physiological processes, productivity, and quality of pea crop in modern agriculture. Scientific Horizons. 2025. Vol. 28. № 1. Pp. 61–72. https://doi.org/10.48077/ scihor1.2025.61
11. Небаба К.С., Хмелянчишин Ю.В. Формування індивідуальної та насіннєвої продуктивності гороху посівного залежно від агротехнічних прийомів вирощування в умовах лісостепу західного. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2023. №. 40. С. 34–39. https://doi.