ВИРОБНИЦТВО ГРЕЧКИ: СТАН, ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Ключові слова: гречка, круп’яні культури, обсяги виробництва, площі посівів, урожайність

Анотація

Мета. Провести аналіз сучасного стану виробництва гречки в Україні, різних регіонах світу і країнах-лідерах з виробництва, а також виявити виклики та перспективи розвитку виробництва цієї цінної круп'яної і медоносної культури. Методи. Порівняльно-аналітичний – для виявлення закономірностей досліджуваних характеристик на основі зібраних статистичних даних; графічний метод – використання графічних ілюстрацій для візуалізації результатів досліджень та наочного відображення певних закономірностей; абстрактно-логічний метод – для формулювання теоретичних узагальнень, теорій, гіпотез, висновків і практичних рекомендацій. Інформаційною основою дослідження слугували статистичні дані бази FAOSTAT, наукова інформація з літературних джерел, результати власних аналітичних досліджень і виконаних розрахунків. Результати.Світові площі посівів гречки значно коливаються за роками вирощування. З 2002 р. відбулося їх суттєве скорочення. Вирощують гречку в усіх регіонах світу, за винятком країн Океанії. Найбільші площі посівів зосереджені в Європі – 56,1% від світового показника у середньому за 2000–2023 рр. Друге місце займає Азія з част- кою 37,8%. У країнах Америки та Африки площі посівів, які відводяться під гречку, є незначними. 82,2% посівних площ під гречкою зосереджені лише в трьох країнах світу – РФ, Китаї та Україні. На ці ж країни припадають і найбільші валові збори цієї культури. Спостерігається чітка закономірність щодо поступового зростання обсягів виробництва гречки в усіх регіонах світу, за винятком Азії, де за період 2011–2020 рр. відбулося їх скорочення, що також позначилося і на світових показниках.Зменшення обсягів виробництва гречки у 2011–2020 рр., порівняно з 2000–2010 рр., відбулося в Україні та Китаї.В РФ валові збори культури зросли, але за рахунок збільшення площ посівів. За врожайністю гречки РФ поступається як Україні, так і Китаю. За усередненими даними 2000–2023 рр., урожайність гречки в РФ становила 0,88 т/га, у Китаї – 0,93 т/га, а в Україні – 0,96 т/га.Починаючи з 2010 р., Україна завжди випереджала РФ за рівнем урожайності, окрім несприятливого за погодними умовами 2017 р. Максимальну врожайність культури в Україні було отримано у 2023 р. – 1,42 т/га.Незважаючи на незначні площі посівів, найвищу продуктивність гречки стабільно, з року в рік, демонструють країни Америки. Це свідчить про великий потенціал України для подальшого розвитку виробництва гречки та підкреслює необхідність постійного вдосконалення агротехнологій вирощування цієї круп’яної культури.Висновки. Найбільші площі посівів та обсяги виробництва гречки зосереджені в Європі, а країнами-лідерами з виробництва є РФ, Китай та Україна. Наша країна демонструє зростання площ посівів, врожайності та валових зборів, незважаючи на складні умови війни.В Україні врожайність гречки з 2013 р. суттєво зросла, досягнувши рекордних показників у 2023 році. Це підкреслює важливість культури для аграрного сектору та її потенціал на міжнародному ринку. Стабільне виробництво та вдосконалення агротехнологій можуть зміцнити позиції України як одного з провідних виробників круп’яних культур.

Посилання

1. Chettry U., Chrungoo N. K. Beyond the cereal box: breeding buckwheat as a strategic crop for human nutrition. Plant Foods for Human Nutrition. 2021. Vol. 76(4). Р. 399–409. DOI: https://link.springer. com/article/10.1007/s11130-021-00930-7
2. Luthar Z., Golob A., Germ M., Vombergar B., Kreft I. Tartary buckwheat in human nutrition. Plants. 2021. Vol. 10(4). Р. 700. DOI: https://doi.org/10.3390/ plants10040700
3. Averchev O. V., Kyrylov Yu. E., Fesenko G. A. The current state of buckwheat market in Ukraine. Bulletin Of National Academy Of Sciences Of The Republic Of Kazakhstan. 2021. Vol. 2(390). P. 113–119. DOI: https:// doi.org/10.32014/2021.2518-1467.58
4. Zhang W., Boateng I. D., Xu J., Zhang Y. Proteins from Legumes, Cereals, and Pseudo-Cereals: Composition, Modification, Bioactivities, and Applications. Foods. 2024. Vol. 13(13). Р. 1974. DOI: https://doi.org/10.3390/ foods13131974
5. Hemp and buckwheat are valuable sources of dietary amino acids, beneficially modulating gastrointestinal hormones and promoting satiety in healthy volunteers / М. Neacsu et al. European journal of nutrition. 2022. Vol. 61. Р. 1057–1072. DOI: https://link.springer.com/ article/10.1007/s00394-021-02711-z
6. Systematic review of human and animal evidence on the role of buckwheat consumption on gastrointestinal health / Е. Valido et al. Nutrients. 2022. Vol. 15(1). Р. 1. DOI: https://doi.org/10.3390/nu15010001
7. Tartary buckwheat: An under-utilized edible and medicinal herb for food and nutritional security / J. Ruan et al. Food Reviews International. 2022. Vol. 38(4). Р. 440–454. DOI: https://doi.org/10.1080/87559129.20 20.1734610
8. Nutritional and bioactive characteristics of buckwheat, and its potential for developing gluten-free products: An updated overview / S. A. Sofi et al. Food Science & Nutrition. 2023. Vol. 11(5). Р. 2256–2276. DOI: https:// doi.org/10.1002/fsn3.3166
9. Evaluation of a plant-based infant formula containing almonds and buckwheat on gut microbiota composition, intestine morphology, metabolic and immune markers in a neonatal piglet model / М. Gurung et al. Nutrients. 2023. Vol. 15(2). Р. 383. DOI: https://doi.org/10.3390/ nu15020383
10. Medicinal properties of buckwheat products and honey in compliance with food safety regulatory requirements / V. Popović et al. Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences. 2022. Vol. 76(3). Р. 16–24.
11. Fijen T. P., van Bodegraven V., Lucassen F. Limited honeybee hive placement balances the trade-off between biodiversity conservation and crop yield of buckwheat cultivation. Basic and Applied Ecology. 2022. Vol. 65. Р. 28–38. DOI: https://doi.org/10.1016/j. baae.2022.09.003
12. Pocienė O., Šlinkšienė R. Studies on the possibilities of processing buckwheat husks and ash in the production of environmentally friendly fertilizers. Agriculture. 2022. Vol. 12(2). Р. 193. DOI: https://doi.org/10.3390/ agriculture12020193
13. Vieites-Álvarez Y., Reigosa M. J., Sánchez- Moreiras A. M. A decade of advances in the study of buckwheat for organic farming and agroecology (2013–2023). Frontiers in Plant Science. 2024. Vol. 15. Р. 1354672. DOI: https://doi.org/10.3389/ fpls.2024.1354672
14. Official site of Food and Agriculture Organization of the United Nations : веб-сайт. URL: https://www.fao.org/ home/en (дата звернення: 20.01.2025).
15. Квасніцька Л. С., Тимощук Т. М. Продуктивність гречки у короткоротаційних сівозмінах Правобережного Лісостепу. Наукові горизонти. 2018. № 7–8 (70). С. 83–90.
Опубліковано
2025-02-28
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО