ВПЛИВ СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА КЛІМАТИЧНИХ УМОВ НА ТРИВАЛІСТЬ МІЖФАЗНИХ ПЕРІОДІВ ГІСОПУ ЛІКАРСЬКОГО В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

Ключові слова: ефіроолійні культури, гісоп лікарський (Hyssopus officinalis), фази росту і розвитку культури, зміни клімату, сума ефективних температур

Анотація

Моніторинг фенологічних змін у розвитку гісопу лікарського з урахуванням сучасних кліматичних викликів є актуальною темою для дослідження, оскільки стресові фактори, пов’язані зі змінами клімату, суттєво впливають на продуктивність гісопу лікарського. Метою досліджень було дослідити формування урожайності зеленої маси гісопу лікарського при застосуванні біологічно-активних добрив в умовах природного зволоження Південного Степу України. Методи. У даній статті проведений порівняльний аналіз реакцій різних сортів гісопу лікарського на зміни клімату. Вивчення фаз росту та розвитку проводили за методом фенологічних спостережень на 25 модельних рослинах для кожного сорту відповідно до Методики проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні. Експерименти були закладені на загальному агротехнічному фоні з дотриманням однакового догляду за рослинами протягом усього періоду спостережень.Результати. У ході досліджень було встановлено, що молоді рослини гісопу лікарського демонструють швидше наростання вегетативної маси, активніше формують кущі та мають коротший період цвітіння і дозрівання насіння – від 5 до 13 днів, у порівнянні з рослинами III року життя. Однак, рослини III року життяпроявляють кращу морозостійкість, раніше відновлюють вегетацію та демонструють підвищену стійкість до посушливих умов, які спостерігалося у 2024 році. Ця стійкість старших рослин пов'язана з розвитком куща та наявністю сплячих бруньок, що сприяють їх адаптації в умовах стресу. Дослідження тривалості міжфазних та вегетаційних періодів гісопу лікарського підтверджують, що ріст і розвиток цієї рослини істотно залежать від комплексного впливу кліматичних умов та біологічних специфікацій сортів. Кліматичні фактори, такі як температура повітря, кількість опадів, відіграють вирішальну роль в адаптації гісопу до конкретних умов середовища, що, у свою чергу, суттєво впливає на його морфологічні характеристики та загальну продуктивність. Висновок.Таким чином, комплексний підхід до вивчення впливу кліматичних і біологічних факторів є необхідним для розуміння еволюції гісопу в умовах сучасного аграрного виробництва.

Посилання

1. Supercriticial fluid extraction of flavors and fragrances from hyssopus officinalis L. cultivated in iran / H. Kazazi et al. Food chemistry. 2007. Vol. 105, no. 2. P. 805–811. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.01.059.
2. Harvest and quality of hyssop (hyssopus officinalis L.) / C. Stan et al. Actual tasks on agricultural engineering : proceedings of the 47th international symposium (Opatija, 5-7 March 2019). Bucharest, 2019. P. 315–321. URL: https://www.cabidigitallibrary. org/doi/pdf/10.5555/20193202182.
3. Schnelle F. Pflanzen-Phänologie. Probleme der Bioklimatologie Bd. 3. Akadem. Verlagsges. Leipzig 1955. 299 S., 46 Abb., 14 Kart. Journal of Plant Nutrition and Soil Science. 1956. Vol. 73, no. 2. P. 156. DOI: https://doi.org/10.1002/jpln.19560730209.
4. Коваленко О., Абрамова В., Андрійченко Л. Продуктивності гісопу лікарського за умов краплинного зрошення в південному в степу України. Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових досліджень у виробництво : матеріали міжнар. науково-практ. конф., м. Миколаїв, 17–19 жовт. 2018 р. Миколаїв : МНАУ, 2018. С. 7–9. URL: https://dspace. mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/9054/1/ zbirnyk_tez_18_7-9.pdf
5. Коваленко О. А. Елементи живлення гісопу лікарського за краплинного зрошення на Півдні України. Аграрні інновації. 2022. № 14. С. 51–59. DOI: https:// doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.14.8.
6. Kovalenko O. A., Andreichenko L. V., Polyansky S. V. Influence of sowing dates, irrigation regimes and mineral fertilizers on the productivity of common hyssop. Education and science of today: intersectoral issues and development of sciences : proceedings of the III international scientific and practical conference (Cambridge, 20 May 2022). Cambridge-Vinnytsia : Publishing House & European Scientific Platform, 2022. P. 110–115. DOI: https://doi.org/10.36074/logos-20.05.2022.034.
7. Wesołowska A., Jadczak D., Grzeszczuk M. Essential oil composition of hyssop (Hyssopus officinalis L.) cultivated in north-western Poland. Herba polonica. 2010. Vol. 56, no. 1. P. 57–65. URL: https:// herbapolonica.pl/article/532819/en.
8. Добровольський П. А. Параметри продуктивності гісопу лікарського за вирощування в умовах південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2021. № 120. С. 36–42.
9. Коваленко О. А., Андрійченко Л. В. Як вирощувати нову пряно-ароматичну культуру гісоп лікарський у південній частині Степу України. The Ukrainian FARMER. 2019. № 2 (110). С. 122-123.
10. Ткачова Є. С., Федорчук М. І. Перспективи використання рослини гісопу лікарського. Інноваційні технології в рослинництві : матеріали III всеукр. наук. Інтернет-конф. (м. Ка́м'яне́ць-Поді́льський, 15 липня 2020 р.). Ка́м'яне́ць-Поді́льський, 2020. С. 118–120. URL: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/ handle/123456789/12120.
11. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні / за ред. С. О. Ткачик ; уклад.: З. Б. Києнко та ін. Вінниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2017. 129 с. URL: https://sops.gov. ua/uploads/page/5b7e660408703.pdf.
12. Tkachova Y. S., Fedorchuk M. I., Kovalenko O. A. The allelopathic activity of water-soluble biologically active substances from hyssopus officinalis L. of marquis varieties and their effect on the root growth of lepidium sativum L. Journal of organic and pharmaceutical chemistry. 2022. Vol. 20, no. 1(77). P. 44–50. DOI: https://doi.org/10.24959/ophcj.22.253471.
13. Judžentienė A. Hyssop (hyssopus officinalis L.) oils. Essential oils in food preservation, flavor and safety. 2016. P. 471–479. DOI: https://doi.org/10.1016/b978-0- 12-416641-7.00053-5.
14. Some agronomic characteristics and essential oil com- position of hyssop (hyssopus officinalis L.) under cultivation conditions / S. Kizil et al. Acta scientiarum polo-norum-hortorum cultus. 2016. Vol. 15, no. 6. P. 193–207.
15. The effect of irrigation treatment on the growth of lavender species in an extensive green roof system / A. T. Paraskevopoulou et al. Water. 2020. Vol. 12, no. 3. P. 863. DOI: https://doi.org/10.3390/w12030863.
16. Salachna P. Depolymerised sodium alginate as a eco-friendly biostimulant for improving herb yield and nutrient accumulation in hyssop. Journal of ecological engineering. 2023. Vol. 24, no. 9. P. 105–111. URL: https://doi.org/10.12911/22998993/168553.
Опубліковано
2025-02-28
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО