THE EFFECT OF PRE-SOWING SEED TREATMENT WITH METABOLICALLY ACTIVE SUBSTANCES ON THE FORMATION OF THE ROOT SYSTEM AND SOYBEAN YIELD
Abstract
Today, soybean is one of the most profitable agricultural crops. To ensure the growing demand for soybean products, the question arises of the need to increase its yield based on the use of effective and safe growth regulators.Therefore, metabolically active substances can be promiing growth regulators in this direction. Purpose. Study of the effect of pre-sowing seed treatment with metabolically active substances on the formation of the root system and soybean yield. Research methods. The theoretical justification of this study is based on the analysis of specialized sources of information, generalization of scientific works, while the practical part was carried out in accordance with the methodological recommendations for conducting field experiments. Results. Combinations of metabolically active substances had a positive effect on the formation of the soybean root system during all phases of plant growth and development. The use of the combination of vitamin E + ubiquinone-10 contributed to the formation of the largestnumber of lateral roots throughout the study. Pre-sowing seed treatment with metabolically active compounds vitamin E + ubiquinone-10 and vitamin E + methionine + POBK + MgSO4. also had an effect on the linear growth of soybean lateral roots. Treatment of seeds before sowing with a combination of vitamin E in combination with ubiquinone-10 most effectively stimulated the formation of nodules on soybean lateral roots. The formation of a powerful root system contributed to an increase in soybean yield. The highest soybean yield was observed with pre-sowing seed treatment with a combination of substances vitamin E + ubiquinone-10.Conclusions. Pre-sowing seed treatment with combinations of vitamin E + ubiquinone-10 and vitamin E + methionine + POBK + MgSO4 promoted active growth of the root system and the formation of nodules on the lateral roots of soybeans at all studied phases of development, which increased soybean yield. Thus, combinations of vitamin E + ubiquinone-10 and vitamin E + methionine + POBA + MgSO4 may be promising growth regulators for legume crops.
References
2. Бабич А. О., Колісник С. І., Темченко І. В. Результати і перспективи селекції зернобобових культур в Інституті кормів УААН. Корми і кормовиробництво. Міжвідомчий тематичний науковий збірник. 2001. № 47. С. 22–24.
3. Бабич А. О. Моделі технології вирощування сої, їх економічна ефективність та конкурентоспроможність. Корми і кормовиробництво. 2006. Вип. 56. С. 22–29.
4. Антонов С. І. Соя – універсальна культура. Землеробство. 2000. № 1. С. 12.
5. Бабич А. О., Бабич-Побережна А. А. Селекція, виробництво, торгівля і використання сої у світі. Київ. Аграрна наука. 2011. 548 с.
6. Редько А., Трикіна Н.М. Продуктивність сої залежно від добрив та біопрепаратів в умовах північного степу України. Проблеми впровадження новітніх систем землеробства в агропромислове виробництво України: матеріали круглого столу. (м. Кіровоград, 23 листоп. 2011 р.). Кіровоград, 2011. С. 59–63.
7. Гавій В.М., Суховєєв В.В. Вплив передпосівної обробки насіння на формування кореневої системи сої. Координаційні сполуки: синтез і властивості: тези доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції (Ніжин, 6–7 жовтня 2016 р.) / за заг. ред. В. В. Суховєєва. Ніжин: НДУ ім. Миколи Гоголя, 2016. С. 19–22.
8. Гавій В.М., Хиноцька О.А., Суховєєв В.В. Дослідження впливу синтетичних сполук на деякі фізіологічні процеси сої у фазі цвітіння. Актуальні питання біологічної науки: збірник статей ІІ міжнар. заочн. наук.-практ. конф. (м. Ніжин, 8 квіт, 2016 р.). Ніжин, 2016. C. 31–35.
9. Гавій В. М., Приплавко С. О., Коваленко С. О. Вплив передпосівної обробки насіння біопрепаратами на окремі фізіологічні показники сої і її продуктивність. Зібрання наукових праць Уманського національного університету садівництва. Вип. № 94. Ч. 1. Умань. С. 232–239.
10. Соя Аннушка від Соєвий вік. URL : fhttps:/ https:// superagronom.com/nasinnya-soya/annushka-soyeviy- vik-id12108.
11. Єщенко В. О. Основи наукових досліджень в агрономії / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, В. П. Опришко, П. В. Костогриз. Київ: Дія, 2005. 288 с.
12. Мандровська Н.М., Кругова О.Д., Охріменко С.М. та ін. Дія синтетичного полісахариду на ріст бульбочкових бактерій ризогенез рослин гороху. Агроекологічний журнал. Київ, 2005. № 4. С. 47–51.
13. Петриченко В. Ф., Лихочвор В. В., Іванюк С. В. Соя: монографія. Вінниця: Діло, 2016. 400 с.
14. Зінченко О. І., Салатенко В. Н., Білоножко М. А. Рослинництво. – Київ: Аграрна освіта, 2001. 591 с.
15. Jeong-Yong Cho, Jae-Hak Moon, Ki-Young Seong, Keun- Hyung Park. Antimicrobial Activity of 4-Hydroxybenzoic Acid and trans 4-Hydroxycinnamic Acid Isolated and Identified from Rice Hull. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. № 62(11). Р. 2273–2276.
16. Abid M. et al. Effect of magnesium sulphate on the first stage of development of Lucerne. Options Méditerranéennes, Series A. № 79. CIHEAM, FAO, ENMP, SPPF, 2008. p. 405–408.