ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ РІЗНИХ ВИДІВ ТА СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ

Ключові слова: пшениця озима, види, сорти, урожайність зерна, економічна ефективність

Анотація

В останні роки зростає інтерес до культури пшениці спельти, але економічна ефективність їх вирощування не висвітлена в наукових працях. Поряд з цим, надзвичайно важливою для переробної і харчової промисловості України є пшениця тверда озима, розширенню посівних площ під якою заважає економічна недоцільність її вирощування, через низьку зимо- і морозостійкість та вибагливість до попередників. Економічна ефективність є важливим показником оцінки доцільності вирощування пшениці озимої в зоні Південного Степу України. Мета досліджень – встановити вплив видових та сортових особливостей на формування врожайності та економічну ефективність вирощування пшениці озимої. Експериментальні дослідження проводили впродовж 2016-2021 рр. на чорноземі південному в умовах дослідного поля Навчально-науково-практичного центру МНАУ з сортами пшениці мякої, твердої та спельти озимого типу розвитку. Під час дослідження використано польовий та порівняльно-розрахунковий методи.Закладання та проведення дослідів проводили згідно методики дослідної справи. Визначено, що більшу врожайність зерна в середньому по сортам формує пшениця м'яка озима (5,97 т/га), порівняно з твердою та спельтою, що на 9,4% та 24,6% відповідно більше.Аналізуючи вплив видових та сортових особливостей на економічну ефективність вирощування пшениці озимої визначено, що більш економічно вигідно в умовах Південного Степу України вирощувати пшеницю тверду озиму, що дозволяє отримати чистий прибуток від вирощування 37,3 (Босфор) та 34,0 тис. грн/га (Лінкор) з рівнем рентабельності виробництва 201,3 і 184,1% відповідно. При вирощуванні пшениці спельти перевагу слід надавати більш врожайному сорту Європа, собівартість 1 т зерна якого становить 3,67 тис. грн, що на 32,4% менше, ніж собівартість 1 т зерна сорту Зоря України.Отримані наукові результати досліджень сприятимуть ширшому впровадженню вітчизняних сортів пшениці твердої та спельти на Півдні України, що сприятиме збільшенню виробництва продовольчого зерна високої якості.

Посилання

1. Salarov M., Filipehev B. Spelt vs common wheat: potential advances and benefits. Acta Innovations. 2020. 35 P. 58-65. https://doi.org/10.32933/ActaInnovations.35.4.
2. Рибалка О. І., Поліщук С. С., Червоніс М. В., Моргун В. В., Моргун Б. В. Унікальна пшениця спельта (Triticum aestivum SSP. Spelta L.) з темно – фіолетовим зерном. Фізіологія рослин і генетика. 2024. Т. 56. № 5. С. 419-430. https://doi.org/10.15407/frg2024.05.419.
3. Рибалка О. І., Моргун В. В., Моргун Б. В., Поліщук С. С., Червоніс М. В., Соколов В. М. Нова генетична варіабельність для поліпшення якості пшениці (Triticum aestivum L.). Цитологія і генетика. 2023. Т. 57. № 1. С. 3-16. https://doi.org/ 10.3103/ s0095452723010103.
4. Korkhova M., Panfilova A., Domaratskiy Y., Smirnova I. Productivity of winter wheat (T. aestivum, T. durum, T. spelta) depending on varietal characteristics in the context of climate change. Ecological Engineering & Environmental Technology. 2023. 24. P. 236-244. https://doi.org/10.12912/27197050/163124.
5. Korkhova M., Mykolaichuk V. Influence of weather conditions on the duration of interphysical periods and yield of durum winter wheat. Scientific horizons. 2022. 25(2). P. 36-46. https://doi.org/10.48077/ scihor.25(2).2022.36-46.
6. Кривенко А. І. Економічна ефективність елементів технології вирощування пшениці озимої у сівозмінах Південного Степу України. Наукові доповіді НУБіП України. 2019. № 2 (78). http://dx.doi.org/10.31548/ dopovidi2019.02.015.
7. Мірзоєва Т. В., Гуртовенко В. О. Економічна ефективність виробництва пшениці озимої в розрізі виробничих витрат. Бізнес Інформ. 2018. № 10. С. 203-208. https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2018-10_0-pages-203_208.pdf.
8. Гречишкіна Т. А. Економічна ефективність вирощування сортів пшениці озимої залежно від системи удобрення та методів захисту рослин в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2021. № 122. С. 10-17. https://doi. org/10.32851/2226-0099.2021.122.2.
9. Ярчук І. І., Мельник Т. В., Маслійов С. В. Особливості вирощування та економічні показники пшениці твердої озимої в Степу. Таврійський науковий вісник. 2019. № 108. С. 123-129. https://doi. org/10.32851/2226-0099.2019.108.17.
10. Грабовський П. В., Коковіхін С. В., Писаренко П. В., Найдьонов В. Г. Економічна ефективність елементів технології вирощування пшениці озимої при зрошенні в умовах Південного Степу України. Зрошуване землеробство. 2011. Вип. 56. С. 284-288.
11. Астахова Я. В., Гасанова І. І., Кулик А. О. Ефективність вирощування пшениці озимої залежно від строків сівби та удобрення в Північному Степу. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2021. № 4. С. 91-97. DOI: https://doi.org/10.31210/ visnyk2021.04.11.
12. Маренич М. М., Дяжук Р. У. Економічна ефективність вирощування органічної пшениці в умовах недостатнього зволоження Степу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2022. № 2. С. 92-99. DOI: doi:10.31210/visnyk2022.02.10.
13. Закупівельні ціни Нібулон. URL: https://www.nibulon. com/zakupivelni-tsiny-na-zernovi-kultury/ (дата звернення: 23.12.2024)
14. Agrotender. URL: https://agrotender.com.ua/traders/ region_ukraine/pshenica_tverdaia_iarovaia. (дата звернення: 23.12.2024)
15. Державний реєстр сортів рослин придатних до поширення в Україні станом на 01. 07. 2024 р. https:// minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin.
16. Надвиничний, С. А. Методологія дослідження економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції. Економічний аналіз. 2016. Т. 25. № 2. С. 115-121.
Опубліковано
2025-02-28
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО