ОСОБЛИВОСТІ МІКРОКЛОНАЛЬНОГО РОЗМНОЖЕННЯ ШАФРАНУ ПОСІВНОГО (CROCUS SATIVUS L.)
Анотація
Розмноження шафрану в умовах in vitro передбачає, перед усім, отримання оздоровленого посадкового матеріалу. Мета. Оптимізувати процеси розмноження шафрану посівного за методом in vitro на різних модифікаціях поживного середовища; дослідити вплив складу середовища на ріст біомаси та утворення міні бульбоцибулин шафрану. Методи. Візуальні – для ведення фенологічних спостережень; вимірювально-вагові – для визначення біометричних показників та продуктивності; математично-статистичні – для встановлення достовірності дослідів та вивчення кореляційних залежностей.Біотехнологічний метод культури тканин (іn vitro) з експлантами шафрану посівного проводили в мікроклоальнній лабораторії Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України. Результати.Рослини шафрану посівного (Crocus sativus L.) через особливості генотипну не здатні до статевого розмноження, це можливо лише за рахунок висадки бульбоцибулин. В той же час, їх багаторазове використання призводить до значного інфікування та зниження якості посадкового матеріалу. Використовуючи метод іn vitro, з експлантів шафрану посівного індукували нові неінфіковані рослини – міні бульбоцибулини, придатні до подальшого розмноження. Для мікроклонування використовували агаризоване поживне середовище Мурасіге Скуга (МС) доповненого екзогенними регуляторами росту з різним гормональним складом, відповідно до схеми досліду. Висновки. Результати досліджень показали, що шафран посівний (Crocus sativus L.) успішно культивується в умовах in vitro. Отримано відмінні результати схожості та приживання експлантів шафрану, які в процесі вегетації утворили повноцінні мікробульбоцибулини, придатні для подальшого розмноження. У свою чергу якість культивування значною мірою залежала від природи фітогормонів, їх концентрації та співвідношення в поживному середовищі.
Посилання
2. Analysis of Global Saffron (Crocus sativus L.) Research Trends Between 2000-2023 / Tosan M., Siuki A. H., Sanghari M., Moghaddam P. R. Saffron Agronomy & Technology. 2024. 1(2). Р. 115-138. DOI:10.22048/ jsat.2024.443037.1524.
3. Yang W., Qiu X., Wu Q. et al. Active constituents of saffron (Crocus sativus L.) and their prospects in treating neurodegenerative diseases. Experimental and Therapeutic Medicine. 2023. 25(5). https://doi. org/10.3892/etm.2023.11934.
4. Mir R. A., Tyagi A., Hussain S. J., Almalki M. A. Saffron, a Potential Bridge between Nutrition and Disease Therapeutics: Global Health Challenges and Therapeutic Opportunities. 2024. Plants. 3(11):1467 DOI: 10.3390/ plants13111467.
5. Pandita D. Saffron (Crocus sativus L.): phytochemistry, therapeutic significance and omicsbased biology. Medicinal and Aromatic Plants. 2021. P. 325-396. https://doi.org/10.1016/B978-0- 12-819590-1.00014-8.
6. Cardoso J. C., BS de Oliveira M. E., CI Cardoso F. Advances and challenges on the in vitro production of secondary metabolites from medicinal plants. Horticultura Brasileira, 2019. (2), p. 124-132. DOI: 10.1590/S0102-053620190201.
7. 7.Maggi M. A., Bisti S., Picco C. Saffron: Chemical Composition and Neuroprotective Activity. 2020 р.; 25 (23): 5618. doi: 10.3390/molecules25235618.
8. Тканинні культури лікарських рослин Карпат для збереження біорізноманіття / Загородня Д. С., Петенко І. Б., Тепла Ю. І., Петріна Р. О. Всеукраїнська науково-практична конференція «Біологічні досягнення», 21-23 березня 2020 р. м. Житомир. С. 358-360.
9. Сатарова Т. М., Абраімова О. Є., Вінніков А. І., Черенков А. В. Біотехнологія рослин: навчальний посібник. Дніпропетровськ: Адверта, 2016. 136 с.
10. Рибальченко А. М., Криворучко Л. М. Мікроклональне розмноження в культурі in vitro: можливості та переваги використання. Український журнал природничих наук. 2024. № 10. с. 155-158. DOI: https://doi. org/10.32782/naturaljournal.10.2024.14.
11. Манушкіна Т. М. Біотехнологія в рослинництві: курс лекцій. Миколаїв: МНАУ, 2016. 51 с.
12. Статистичний аналіз результатів польових дослідів у землеробстві / Ушкаренко В. О., Вожегова Р. А., Голобородько С. П., Коковіхін С. В. Херсон: Айлант, 2013. 378 с.
13. Propagation of Saffron (Crocus sativus L.) through tissue culture: a review / Tahiri A., Mazri M. A., Youssef K., Naima A. A. Journal of Horticulture and Biotechnology. 2022. 98 (1). Р. 10-30. DOI: 10.1080/14620316.2022.2078233
14. Halim R., Guler B., Gurel A., Bayraktar M. (). In vitro callus induction of saffron (Crocus Sativus L.). International Journal of Innovative Science and Research Technology. 2018. Volume 3, Issue 11. Pp. 696-700. https://www.researchgate.net/publication/334194105_ In_Vitro_Callus_Induction_of_Saffron_Crocus_ Sativus_L